WK-gekte, België op stelten

Red Devils Het WK voetbal is al een tijdje bezig en Slijttijd is er helaas niet bij. Onze reporter ter plaatse is deze editie helaas niet verder gekomen dan Leuven stad, maar niets van deze WK-gekte is haar ontgaan. Bij deze de eerste impressies van de meest vrouwelijke voetbalcolumniste uit de Slijttijd-crew.

De wereld staat op zijn kop. De straat hangt vol met vlaggen, mensen lopen verkleed op straat en cafés zijn omgebouwd tot mini-voetbalstadia. De scheidsrechter speelt weer kleuterleider en vrouwen doen plots opnieuw hun best om te begrijpen wat buitenspel betekent. Het is duidelijk, het WK voetbal is weer begonnen. Voor ons kleine Belgenland betekent dit even een tijd van eenheid. We zijn nu een tijdje niet Allochtoon, Vlaming of Waal. We zijn Belg. Voor even zijn de hokjes weg en kunnen we gewoon Belg zijn, gewoon supporteren en gewoon genieten. Het WK betekent voor België een samenhorigheid die grenzen overschrijdt en een zekere nationale trots die we anders weinig tot niet bezitten. Belgen zijn een perfect voorbeeld van het WK-lied van dit jaar. Uit volle borst zingen we mee: “ Put your flag up in the sky And wave them side to side. Show the world where you’re from. Show the world that we are one.” Het lied van PitBull, Claudia Leitte en Jennifer Lopez is op het lijf van de Belgische supporter geschreven. De supporter die verkleed in driekleur zwaaiend met zijn vlag ineens iedereen tolereert behalve zijn tegenstander. Maar op het einde van de dag blijft de Belg een bescheiden supporter en durft hij niet te hopen op een finaleplaats. Het is niet zoals in Nederland, waar de finale al gewonnen is bij het halen van de kwartfinale. De bescheiden 12e man van het Belgische elftal viert elke match die de Rode Duivels spelen alsof het een finale kon zijn. Bij elke overwinning staat het land weer op zijn kop en staat België even stil om feest te vieren. Laat ons met zijn allen in stilte hopen dat we ook een overwinning tegen de Verenigde Staten – en de grote droom van elke Belg sinds 2002, een plaats in de kwartfinale – mogen vieren. Volg Slijttijd.be en supporter mee voor onze Rode Duivels!

You may also like...