TPB-oprichter ‘Anakata’ in eenzame opsluiting in Denemarken

Dat de oprichters van The Pirate Bay al jarenlang in een groteske David tegen Goliath strijd – zowel financieel, politiek als juridisch – verwikkeld zijn doet u vast de wenkbrauwen niet fronsen. Kijkt u nu wel gek op, dan volstaat het om deze docu te bekijken. Een huzarenstukje, een levenswerk. Zij leerden hun volk downloaden. Maar wat Gottfrid ‘Anakata‘ Svartholm Warg sinds 27 november meemaakt tart alle Europese juridische richtlijnen: een gedwongen gevecht waar zelfs David voor zou terugdeinzen.

Sedert september 2012 zat ‘Anakata’, na een reeds dubieuze uitwisseling met de Cambodjaanse autoriteiten, opgesloten in de gevangenis te Mariefred (ZWE). Onder het Zweedse motto ‘van één zwijn twee ruggen snijden’ besloot de procureur ook twee onderzoeken tegen Gottfrid neer te pennen, één voor fraude en één voor het kraken van de belastingdienst tussen 2010 en 2012. Voor beide is tot op heden nog geen officiële klacht neergelegd, maar de staat zoekt ijverig verder naar een lucratieve manier om ‘Anakata’ te bestraffen. Denemarken blijkt hierin de perfecte sparringpartner te zijn. Een Deens bedrijf dat hem vroeger al verdachte van het kraken van hun webserver, helpt mee de Deense overheid te overtuigen om Gottfrid alsnog aan te klagen. Ondanks een eerdere vrijspraak in Zweden voor een soortgelijke ‘kraak’ wordt hij toch uitgeleverd.

Drie weken geleden werd ‘Anakata’ overgeheveld en opgesloten in een gevangenis net buiten Kopenhagen (DEN). Hij zit daar in eenzame opsluiting. Zonder een mogelijkheid tot sociaal contact met mede-gevangenen, zonder telefoongesprek, zonder mails en zonder boeken; kleinigheden waar hij wel kon van genieten in de Zweedse strafinstelling én die zijn hersenen actief kunnen bezighouden en motiveren. Gottfrid wordt er behandeld als de ergst veroordeelde criminelen, terwijl hij slechts onschuldig (tot het tegendeel bewezen zou worden!) moet terechtstaan voor hacken. (Ter vergelijking: Gottfrid verblijft er in slechtere condities dan de wel al schuldig bevonden Scandinavische Dr. Evil Anders Behring BreivikEen nodige maatregel, zeggen de Deense autoriteiten. Volkomen illegaal, zo stelt raadsman Høi, waarin hij wordt bijgestaan door Julian Assange. Die ziet in ‘Anakata’ een politieke gevangene wegens diens betrokkenheid bij het Wikileaks project.

Assange-Gottfrid

Gisteren moest Gottfrid voor de eerste maal voorkomen in Denemarken. Na een korte inleiding werd besloten dat de pers niet welkom was. Het verdere verloop van de zaak is uitgesteld tot januari.Tot dan moet ‘Anakata’ binnen blijven. Binnen en alleen.

‘Anakata’ krijgt graag brieven, zijn enige privilege ginder. Sturen kan je via onderstaand adres, let wel dat alle brieven eerst gelezen en gekeurd moeten worden. Spreken over zijn zaak of vage boodschappen in code kan dus niet, oppeppende woorden zijn echter altijd welkom.

Gottfrid Svartholm Warg, 171084
Att: Jens Jørgensen
Politigården
1567 København V
Denmark

Onderdeel worden van de ‘stille’ massa die online wilt helpen druk zetten via een petitie kan je HIER en HIERRR. Of je kan gewoon je steun uitdrukken door de Facebookpagina ‘Free Anakata‘ te liken.

Volg Slijttijd.be, dan volg je ook Anakata. Minieme steun is ook steun.

You may also like...