Als de rook om je hoofd is verdwenen

sintwietDat Jo Vandeurzen een perceptieprobleem heeft bleek al in 2008 toen onze geliefde minister van Justitie en vicepremier vriendelijk door zijn regering en onze ex-koning werd gevraagd om af te treden. Naar de perceptie van het Hof van Cassatie had meneer Vandeurzen namelijk wel degelijk geprobeerd de aanklacht omtrent de Fortis-aandeelhouders te beïnvloeden. Deze karaktertrek drijft nu ook weer naar boven in het recente cannabis-relletje gelanceerd door drie vooraanstaande professoren. Vandeurzen vond hun oproep tot legalisatie ondermijnend ten opzichte van zijn preventiecampagne tegen softdrug gebruik bij jongeren. Deze campagne, geleid door de VAD (Vereniging voor Alcohol en andere Drugproblemen), ondergraaft zich echter reeds op zelfstandige basis. Volgens hun ondervraging van de schoolgaande jeugd is er een daling bij ‘het ooit gebruiken van’ cannabis naar 17%. Mooi afgerond op het Europees gemiddelde (PDF), trouwens. Wanneer we echter kijken naar de cijfers van een onafhankelijk Europees onderzoek zien we onze Vlaamse jeugd 24% scoren. Nog vreemder is dat de VAD blijkbaar zelf ook twijfelt over hun cijfers. Eén van hun campagneposter om onze arme jeugd te beschermen leest namelijk: “8,2% at ooit een spin, en 28% rookte ooit een joint”. Naast de geweldige informatieve waarde dat onze Vlaamse jeugd liever joints probeert dan spinnen, merken we de 11% extra jongeren op die plots blijkbaar ook al eens cannabis probeerden.

Volgens de VAD leeft bij de jeugd ook een “foute” perceptie die cannabisgebruik tolereert en richt de campagne zich er ook op om dit beeld bij te stellen. Vandaar ook de reactie van Vandeurzen dat de aanbevelingen van de professoren om cannabisgebruik te tolereren zijn campagne zouden tegenwerken.

Ik vraag me af wie hier eigenlijk de “foute” perceptie heeft: De gemiddelde Vlaamse jongeling, de drie professoren en het Europees centrum voor drugs en drugsverslaving? Of zou het misschien toch kunnen dat Meneer Vandeurzen zijn visie dat “alle drugs moeten verboden blijven, ook cannabis”, niet meer met de maatschappelijke en wetenschappelijke realiteit strookt? Laat me eens een dramatisch cijfer geven: 69% van onze Vlaamse schoolgaande jeugd gebruikte de laatste 30 dagen alcohol tegenover de 57% van het Europees gemiddelde. Maar zien we ooit even dramatische campagnes tegen het alcoholgebruik bij jongeren? Waarschuwt men op een blikje bier: “alcohol is dodelijk en kan bij u en uw omgeving zware schade berokkenen”? In tegendeel! Zo zien we bijvoorbeeld na elke aflevering van het populaire VRT programma Eigen Kweek na elke aflevering de advertentie van de “Laat u niet vangen”- campagne van de VAD, schaamteloos gevolgd door… een toepasselijk getimede reclame voor Duvel. Hypocriet of dom, u zegt het maar!

Volg Slijttijd.be ook op Facebook en geef die dutchie door naar de linkerkant…