Column:mag Filip Joos nog matchen van Gumienny verslaggeven?

Hoe Filip Joos de boel met voorbedachten rade opstookt, is crimineel.

Woensdag 6 november. Op de site van Club Brugge verschijnt een artikel dat aangeeft dat het niet tevreden is met de aanduiding van Alexandre Boucaut voor de volgende match, een topper in en tegen Standard. Club voelt zich door Boucaut geviseerd en maakt zich sterk dat het met de bond een stilzwijgend akkoord (min. 5:35) gesloten heeft om net die man even niet te laten fluiten. De bond ontkent weliswaar alles. In de wetenschap dat diezelfde bond dit jaar met schorsingen voor Timmy Simons en Maxime Lestienne in de heenronde al tweemaal een precedent geschapen heeft waarbij Brugge zwaarder werd benadeeld dan eender welke ploeg voordien, zou Club Brugge minstens het voordeel van de twijfel mogen genieten bij eender welke neutrale voetbalsupporter/analyst.

Dezelfde avond doet Filip Joos een poging om de voetbalwereld op zijn kop te zetten. In een column die de volgende dag in De Morgen verschijnt, probeert hij de scheidsrechters van de Jupiler Proleague tevergeefs te motiveren voor een staking. In zijn argumentatie haalt hij aan dat het precedent dat Club stelde ongezien is omdat de ref op een officieel medium verdacht wordt gemaakt om partijdig te zijn. Door zelf koppig vast te houden aan het idee dat Boucaut de match nu zeker zou moeten fluiten, wordt dat argument zelfs nog aangedikt tot een titel die doet denken aan matchfixing: “Hoe Club Brugge de boel met voorbedachten rade opstookt, is crimineel.“ Moest daarentegen blijken dat Club Brugge gelijk had, zijn de beschuldigingen van Filip op hun beurt ongezien en een beschamend nieuw dieptepunt in onze sportjournalistiek. Daar zag Joos toen geen graten in omdat noch de Bond, noch de Belgische topscheidsrechters volgens hem vooringenomen zijn. Of dat ze dat enkel kunnen worden door dergelijke stellingnames.

Gisteravond was diezelfde Joos, samen met Extratime-buddy Marc Degryse commentator in de fel beladen derby KV Kortrijk- Zulte-Waregem. Rond de vijftigste minuut maakt Thorgan Hazard een foutieve tackle die door de ref niet wordt bestraft met een gele kaart. Zonder verdere duiding wordt meteen door beide heren commentatoren gesteld dat Hazard door de scheids (en in het verlengde daarvan ook de gehele Belgische arbitrage) wordt beschermd. Als enkele minuten later Kortrijk op een ongelukkige (want minder aggressieve) manier wel met een gele kaart wordt bestraft, die dan nog eens tot een uitsluiting leidt, is het hek helemaal van de dam. In zijn column omschreef een bescheiden Filip Joos zijn functie nog als volgt: “ik ben maar een commentator, ik praat alleen maar en neem geen beslissingen, mijn rol is van onbeduidende importantie vergeleken bij die van een scheidsrechter.” Nu blijft daar niets meer van over. Samen met Degryse vindt hij het schandalig dat één speler binnen onze competitie zou worden voorgetrokken op de rest. Tot op het einde van de match wordt over deze fase doorgegaan. Twee maten en twee gewichten, wordt er gezegd. Exact dezelfde woorden met een veelbetekenend knipoog van Kortrijktrainer Hein Vanhaezebrouck achteraf.

De scheidsrechter met dienst was onze huidige ‘topper’ Serge Gumienny. Dat het niet zijn beste wedstrijd was, zal hij achteraf zelf wel durven toegeven. Maar de beschuldiging dat de man een zwak heeft voor Hazard staat nog steeds. Niet alleen vervalt voor Filip Joos hierdoor diens eigen argument dat vooringenomenheid bij topscheidsrechters uit den boze is, ook beschadigt hij met zijn inconsequentie de geest van zijn eigen column. En aangezien Joos steeds een eigen uitleg klaar heeft en dus het liefst vooral zichzelf hoort spreken, is volgend stuk een lichte aanpassing (in cursief) van enkele fragmenten uit zijn oorspronkelijke column. Vanuit de gedachte: “Wie de wereld wil veranderen, begint het beste met zichzelf”, speciaal voor Filip Joos:

  • Over de kritiek op scheidsrechters door trainers: “Allemaal laakbaar, maar ze hebben een alibi, dat van het heetst van de strijd, dat punt in het leven waarop een gedreven mens zichzelf wel eens verliest. En dus zijn hun oprispingen klein bier vergeleken bij de beschuldigingen die analisten Joos en Degryse gisteren omstreeks 22 uur op Sporting Telenet uitten. En waarmee het zijn eigen communicatiekanaal in een openbare riool transformeerde. Daar stonden ze en stonken ze, de-fases-die-ref- Gumienny -in-dewedstrijdvoorThorgan-had-gefloten.”
  • “Een commentator die de scheidsrechter live (!) tijdens de wedstrijd (…) in diskrediet brengt, het is in- en intriest, het is een van de weinige grenzen waarvan ik dacht dat de voetbalwereld ze nooit zou overschrijden. Helaas. Helaas voor het voetbal, maar ook voor Extratime, (…) Dit bericht besmeurt een eventuele erkenning, waar ze al zo lang naar snakken.”
  • “Met voorbedachten rade de boel opstoken voor een op zich al bijzonder geladen arbitrageprobleem, (…) is, en ik wik mijn woorden, crimineel.”
  • “Neem het van mij aan: ref Gumienny verkeert in de onmogelijkheid te arbitreren, nu zondag. Vrij in het hoofd, de eerste voorwaarde om goed te fluiten, kan hij onmogelijk zijn. Elke beslissing zal tegen het licht van de waanzinnige verdachtmakingen gehouden worden. Om te beginnen in de knarsende tandradertjes van zijn eigen geest. Wat te doen? (…) er rest de arbiters maar één oplossing. Staken. Op alle velden.”
  • “Staken. (…) Daar hebben de fluiteniers voor aanvang van het seizoen even mee gedreigd. Omdat ze meer wilden verdienen. Elk onderzoek naar jobtevredenheid wijst uit dat niet zozeer een salarisverhoging gelukkig maakt, maar wel het respect dat je krijgt voor geleverde arbeid,  de voldoening die je ervaart. Die mogelijkheid hebben Degryse en Joos gisteren omstreeks 22u op brutale wijze van Gumienny afgenomen.”

Nu rest ons nog het kunnen contacteren van de heer Joos die zelfverklaard openstaat voor elke vorm van kritiek. De man die er niet van terugschrikt om te antwoorden op kritische mails. Alleen… vindt iemand zijn e-mailadres?

Update: wordt sowieso gepost in een privébericht op zijn facebookpagina en is bij deze dus meteen ook een open brief!

Like Slijttijd.be en dislike Filip Joos. Wij houden van discussies en meningen en vragen u dan ook om zich te engageren door te reageren of door te delen. En door Filip Joos te mijden.

You may also like...