Opinie: Nieuw stadion, oude gebreken

Mei 2012. KAA Gent eindigt als vierde in play-off 1. Het 8ste seizoen op een rij dat de club erin slaagt om in de top 6 te eindigen van de Belgische eerste klasse. Niemand die eraan twijfelt dat deze club een stabiele subtopper is.

En er is meer op komst, een gloednieuw stadion dat plaats biedt aan 20.000 toeschouwers moet ervoor zorgen dat Gent een nieuwe stap kan zetten in zijn ontwikkeling en een vaste titelkandidaat wordt. Terwijl de topclubs er maar niet in slagen om een broodnodige vooruitgang te boeken in hun stadiondossiers, kijkt Gent al uit naar de opening van hun nieuwe voetbaltempel. Niets lijkt de club nog te kunnen stoppen.

Oktober 2013. In een periode van anderhalf jaar tijd is het tij volledig gekeerd. De eens zo stabiele subtopper heeft erg woelige tijden achter de rug en ook de toekomst ziet er grauw en grijs uit. De club zit al aan zijn vierde trainer (Trond Sollied, Bob Peeters, Victor Fernandez, Mircea Rednic) sinds vorig seizoen en lijkt volledig het noorden kwijt.

In maart eindigden de Gentenaars op een troosteloze 12de plaats, tussen Charleroi en Waasland-Beveren. En dit seizoen lijkt het terug een rampseizoen te worden. Er staat een onherkenbare ploeg op het veld en de teamgeest lijkt ver te zoeken.

Mircea Rednic is het nieuwe slachtoffer dat mag proberen lijn te krijgen in het spel van de ploeg. Rednic zelf is al toe aan zijn 16de club in zijn 13-jarige trainerscarrière, en lijkt dus ook niet echt een toonbeeld van stabiliteit te zijn. Vorig seizoen kreeg de Roemeen de kans om zich te bewijzen bij zijn oude liefde Standard, en ook dat werd geen onverdeeld succes. Ondanks zijn grenzeloze populariteit bij de fans van La Liégeoise (vooral dankzij zijn Standardverleden en de 7-0 in zijn laatste wedstrijd tegen Gent nota bene), heeft hij daar toch laten zien dat hij vooral een trainer is die graag op de counter speelt en dat hij lak heeft aan mooi voetbal. Bovendien was de beleving en het vuur soms ver te zoeken bij de spelers, iets wat onder Luzon helemaal teruggekomen is.

Rednic was ook verantwoordelijk voor de volledig mislukte winterse transferperiode bij Standard. Als 1 van de weinige trainers in de voetballerij kreeg hij volledige inspraak in de transfers van zijn club. Onder zijn bewind werden faalhazen zoals Adrian Cristea, Zie Diabaté, George Tucudean, Loïc Nego, Kensuke Nagai en Yuji Ono gehaald.

De Gentse ploeg die afgelopen vrijdag tegen Cercle op de mat stond was nog meer onherkenbaar dan ooit. Naast een nieuwe Roemeense trainer, was er plaats voor een Nederlandse keeper, Braziliaanse rechtsback, Burundese centrale verdediger, Spaanse centrale verdediger, Franse linksback, Congolese rechtsmidden, Ghanese controlerende middenvelder, Braziliaanse controlerende middenvelder, Ivoriaanse linksmidden, Belgische tweede spits en een Zambiaanse spits. Geen wonder dus dat er geen lijn in het spel zit en dat de sfeer in de kleedkamer ver te zoeken is.

Nochtans heeft de club nog altijd veel potentieel. Jongeren zoals Benito Raman en Hannes Van der Bruggen kunnen de ploeg zeker terug meer herkenbaarheid en kwaliteit geven, maar dan moeten ze wel een eerlijke kans krijgen. Iets waar KAA Gent nooit in uitgeblonken heeft.

Met Brecht Dejaegere, Hannes Van der Bruggen en David Hubert op het middenveld, Yassine El Ghanassy en Benito Raman als flankaanvallers en Christophe Lepoint als centrale verdediger kan je al een stevig, kwaliteitsvol, herkenbaar geraamte zetten. Met nog een tweetal Belgische toppers (naar normen van de Belgische competitie), wat Belgen voor de breedte en een goede Belgische coach (die uitblinkt in een teamgeest creëren en jongeren kansen wil geven), valt er zeker terug een stevige subtopper van deze ploeg te maken.

Het wordt daarbij wel belangrijk om terug vertrouwen te geven aan de spelers en de trainer, zodat de club in de eerste plaats weer een stabiel geheel kan worden.

Like Slijttijd.be en volg een meer genuanceerd beeld op koning voetbal. Wij houden van discussies en meningen en vragen u dan ook om zich te engageren door te reageren of door te delen.