Opinie: Gun de Duivels eens een voetbaldwerg als sparringpartner

België kleineert de tegenstandFrankrijk is een mooie tegenstander, laat ons misschien daarmee beginnen. Hun spelers komen uit de absolute wereldtop en op de wereldranking staan ze onder hun potentieel. Je gelijke in Frankrijk moeten erkennen door er zeker niet van te verliezen, is dan ook echt wel een prestatie. Alleen denken de Fransen er net zo over. Ook voor hen zijn we een meer dan prestigieuze tegenstander die op de FIFA-ranglijst onder hun potentieel gerangschikt staat want Frankrijk zou in ons… een potentiële halve-finalist zien. De halve finale lijkt dan ook geen utopie meer voor onze Rode Duivels, al zouden we dat na de resem toppers tegen landen als Frankrijk (2x), Engeland, Nederland, Rusland, Duitsland en Kroatië ook stilaan zelf mogen inzien. We zijn aan de andere toplanden gewaagd, meer moet je voor een WK niet weten. Zeker niet als je weet dat de grootste troef van België tot voor kort een onderschatting vanuit de buitenwereld was. Momenteel worden de Duivels meer onderschat door eigen pers en een groot deel van de eigen aanhang, dan door de buitenwereld. Wat ook geen al te gezonde situatie geeft, want echte onderschatting is het ook weer niet. Het is eerder een valse vorm van bescheidenheid, mij maak je niet wijs dat haast niemand ontgoocheld zou zijn moesten we de groepsfase in het WK niet overleven.

Prestigieuze oefenmatchen spelen dan ook vooral op die valse bescheidenheid in. Het dateert nog van het tijdperk waar we onszelf moesten wijsmaken dat het ontbreken van België op de grote tornooien voor de buitenwereld een gemis was. Zoals de winst tegen wereldkampioen Frankrijk toen nodig was om de kater van het EK in eigen land te helpen verteren. en eigenlijk ook toen we ons frustratie van het gemiste eerste WK op Afrikaanse bodem hebben moeten botvieren met een vernedering van finalist Nederland. Al blijven beide zeges natuurlijk episch tot op het bot en wordt hier zeker niet gepleit om net deze matchen niet meer te laten doorgaan. Wel gevaarlijk zijn matchen tegen ploegen die net als ons (tot nog toe) onder hun niveau preste(e)r(d)en. Kroatië hebben we zelf wel niet gekozen, maar Engeland en Frankrijk wel.

Met een ploeg in volle opbouw kan leren verdedigen een troef zijn. Al zijn onze verdedigers net diegenen die al het meest ervaring hebben. De jongste krachten hebben we vooral in aanvallend opzicht, en die leren zo te weinig op elkaar ingespeeld raken. Tegen een topploeg als Frankrijk krijg je maar enkele kansen. Zijn die ‘net niet‘, dan scoor je niet. Dat is niet goed voor het vertrouwen, en daar leer je als speler eigenlijk niet veel uit. Tenzij de eeuwige les dat je top moet zijn, wil je tegen grote landen echt presteren. Een les die ze voor zichzelf in clubverband ook wel leren overigens. Het knaagt enkel aan het vertrouwen in elkaar dat nodig is wanneer een kleine ploeg eens niet wil meewerken. In zo’n taaie matchen moet je blijven aanvallen en blijven proberen tot de bal eens ‘goed valt’. Hoe meer onderlinge ervaring, hoe meer mogelijkheid tot variatie in het spel. Dat beide matchen tegen Macedonië uiteindelijk door individuele acties van Hazard en De Bruyne werden beslist, kan daar een indicatie van zijn.

Het is ook niet gezond dat een invallende centrale verdediger als Daniël van Buyten tot op heden topschutter van een elftal met zoveel aanvallende weelde is. Dat zelfvertrouwen gaat nu verloren op de bank, bij iemand die door de Vlaamse media nota bene al jarenlang wordt weggehoond. Wat wij nu nodig hebben zijn vlot scorende spitsen en middenvelders die met assists strooien, niet enkel in hun eigen competitie. Laat België eerst eens oefenen tegen San Marino of de Faroër. Geef ons eens een doelpuntenfestijn en laat de aanvallers ook eens wat vertrouwen opdoen. En oefen daarna ook wat vaker tegen stevigere ‘kleintjes’ als Griekenland, Bulgarije of Japan. Als we ooit op een WK ver willen geraken, dan zullen we eerst de groepsfase moeten overleven tegen dergelijke tegenstanders.

De filosofie van Nederland is tegenovergesteld aan die van ons. Hun oefenmatchen zijn veelal opwarmertjes tegen kleine ploegjes die met ontzag spelen. Dat geeft hen niet alleen de nodige ervaring om een match dood te maken op verschillende manieren. Het geeft hen een status die potentieel taaie tegenstanders al tevreden maakt als hun geleden schade niet al te groot is. Nederland staat niet gekend om z’n taaie verdedigers, maar krijgt opvallend weinig tegendoelpunten te verwerken omdat veel landen alleen maar aan verdedigen denken. Onze topverdedigers zouden er in principe alleen maar moeten staan in nood want de aanval blijft de beste verdediging. En dat veel van onze verdedigers in een Nederlandse school met een aanvallende ingesteldheid zijn grootgebracht, komt momenteel enkel tot uiting als de aanvallers geen oplossing meer vinden.

Let wel, dit artikel is geen kritiek op Wilmots, in tegendeel. Marc is de verpersoonlijking van  het woord ‘winnaarsmentaliteit’. Hij is de topcoach die we nodig hadden en die er toch maar in is geslaagd om onze Duivels doorheen de kwalificatieronde als een voetbalgrootheid te laten presteren. Met een niet te onderschatten continue prestigedruk vanwege de valselijk bescheiden bond, media en deel van het publiek. Dick Advocaat voelde zich bij de bond en de media niet op zijn gemak, en ook Leekens zal wellicht niet enkel voor het geld gekozen hebben. Wilmots toont meer potentieel dan zijn voorgangers, zeker met deze groep. Laten we hem nu niet afbranden door de focus vooral op prestigematchen te gaan leggen terwijl de meesten onder ons vooral op resultaten hopen in Brazilië, in de eerste plaats door ons rechtstreeks te kwalificeren en ook van minder sterke landen als Schotland en Wales te winnen. En laat dan de eerstvolgende oefenmatch desnoods een België-Tahiti zijn voor onze aanvallende statistiekjes  Dat zal veel Duivels wat meer vertrouwen bezorgen om op het WK wie weet zichzelf te overtreffen.

Like Slijttijd.be en volg een meer genuanceerd beeld op koning voetbal. Wij houden van discussies en meningen en vragen u dan ook om zich te engageren door te reageren of door te delen.

You may also like...